Noèní úvahy
None

Chvála sekulárního státu

14. srpna 2004, 15:32

Přímluvná modlitba.

Přátelé, pokud někde objevíte knihu Židé a Arabové od dr. Mendela, doporučuji vám ji bedlivě přečíst. Je to souhrn rozhovorů představitelů různých názorových proudů na obou stranách fronty, izraelských i palestinských hnutí. Kniha vyšla sice už roku 1992 a nezachycuje tak další bouřlivý vývoj konfliktu, ideové pozadí ale pravděpodobně nedoznalo příliš mnoho změn. A to mne přimělo k volbě titulku.

Od dob Konstantinových, vlastně ještě předtím, se církev modlí za představitele státní moci, a zůstalo to, pokud vím, dodnes. Můžeme se tedy připojit a pomodlit se za to, aby správa věcí veřejných a právo už nikdy nesměřovaly k teokracii. K tomu nám dopomáhejte všichni bohové všech lidských společenství a kultur!

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Ancoram (16.08.2004, 13:05:20 - WWW):
Tak to je v každém případě zajímavá prosba.

didactylos (16.08.2004, 17:14:55): myslím to vážně
nejhorší formou vlády v historii byly teokracie, kdy je jednotlivec vydán zvůli lidí, kteří si myslí, že jsou vyvoleni hlásat Boží vůli. Vždycky to dopadlo špatně.

Dhal (16.08.2004, 18:33:38): Hm...
U Inkov, Mayov a Aztékov to vcelku fungovalo. Vlastne aj u Egypťanov.
Až do doby, kým neprišli na návštevu predstavitelia inej, menej výraznej teokracie :))

didactylos (16.08.2004, 18:51:55): fungovalo to vlastně vždycky
ovšem pokud ses držel v daném kulturním vzorci. A nejsem si jistá, jestli dobyvatelé Ameriky jsou ještě představitelé křesťanské teokracie nebo už jenom sekulární hrabivci, kteří se náboženstvím jen oháněli a sami už mu nevěnovali moc pozornosti. No je pravda, že to je možná ještě horší než fanatismus, těžko posoudit...

M.A.D. (17.08.2004, 12:02:33): Didactylos
Pridal by som sa ku nazoru Dhala, co sa tyka teokracii a este by som pridal, ze aj v babylonskej,zidovskej a mozno aj v teokracii galskych kmenov to celkom ficalo. Ak by sme povazovali za teokraciu rimske imperium, kde cisar bol pontifex maximus, tiez je to mozne povazovat za celkom fungujuce spolocenstvo. Avsak to Dhalovo zakoncenie mi nejako nepasuje. Myslel tym, ze egyptania boli vytlaceni "menej vyraznou" grecko-rimskou ci moslimskou teokraciou? :-) Alebo, ze spanieli a portugalci vyhladili indianov v mene rimsko-katolickej teokracie a vlastnej hamiznosti? :-)))

didactylos (17.08.2004, 12:46:04): oběma
napsala jsem to vlastně kvůli dvěma názorovým proudům, jednomu z židovské a jednomu z palestinské strany, které si oba dělají nárok na stejné území pro vytvoření své rozdílné teokracie. Sice ve jménu stejného Boha(!), ale s různou ortopraxí.
Ale celkem si stojím dost za názorem, že teokracie funguje jen pro ty, kteří sdílejí stejný kulturní vzorec, ostatní, kteří se nechtějí podřídit, jsou na tom vždycky špatně, nemusí jít jen o dobyvačné války, ve starověku se vyobcování z kmene rovnalo rozsudku smrti, ve středověku se ty rozsudky smrti prováděly, a bez zlikvidovaných názorových odpůrců není ani reformační novověká Evropa, třeba Kalvín nechal upálit zakladatele unitářství Serveta. A určitě by se dalo najít nespočet takových případů. Není nad světské právo, které aspoň papírově a jakž takž zajišťuje ochranu všem. Jinak je to ovšem se světským právem, které je jen zástěrkou ideologií, leckterá z nich nese všechny znaky "politického náboženství".
Je to moc dlouhé, snad někdy v článku...

Dhal (17.08.2004, 14:51:41): M.A.D.
Didactylos presne vystihla čo som chcel povedať termínom "menej výrazná forma teokracie". Či už to bola španielska conquista, hyksótske kmene v Egypte, neskôr Rimania alebo Alexander Veľký - vždy išlo formálne o podrobenie si jednej teokracie teokraciou druhou. Ale tá druhá bola vždy tak trochu svetskejšia, praktickejšia. Alebo ju to príliš silno ťahalo za zlatom :)
Plne súhlasím aj s tým, že nám momentálne vládne "politické náboženstvo". Pre príklady netreba chodiť ďaleko. Medzinárodné právo je v súčasnosti len zábavkou pre teoretikov, vládne snaha vopchať celý svet do spomenutého jednotného "kultúrneho vzorca".

Dhal (17.08.2004, 17:05:49): Drobná oprava
Podrobenie Egypta Hyksótmi nemalo charakter ovládnutia jednej teokracie druhou. Hyksóti boli kočovné kmene a náboženstvo Egypta prevzali.
A keď už píšem, tak jeden vtip, práve som ho dočítal. Okrajovo sa týka témy:

Vyviedol Mojžiš Židov z Egypta. Putuje s nimi po púšti a keď sa mu zdá, že už stačilo, tak im oznámi:
- Hľa, zem zasľúbená...
Ale Židia namietajú:
- Ale Mojžiš, veď tu strašne páchne, poďme inde.
Tak zase pár rokov pochodu, Mojžiš ponúka inú zem zasľúbenú, ale Židom smrdí aj tam.
Až po ďalších rokoch sa im Mojžišom zvolené miesto zapáčilo a zostali tam.
Odvtedy majú Židia čerstvý vzduch a Arabi ropu...


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.