Noèní úvahy
None

Jděte rovnou do pekla

15. srpna 2004, 6:34

Dobrá rada.

Panovník, který nemilosrdně utiskoval své poddané, se jednou zeptal Mušfikího: "Jaký je tvůj názor, půjdu po smrti do ráje nebo do pekla?" Mušfikí mu odpověděl: "Dáte-li si ode mě poradit, půjdete rovnou do pekla. Za své vlády jste připravil o život mnoho nevinných lidí a ti všichni přišli do ráje. Kdybyste, nedej Bůh, přišel do nebe, tak vás tam rozsápou, takže byste se pak připravil i o to peklo!"

Z knihy Šibal Mušfikí, podle tadžických motivů napsal Jiří Bečka

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

SuE (15.08.2004, 12:36:02):
Už jsem ti tu dlouho nepsala, v tomhle vedru mám mozek nějaký zavařený, takže s otázkami se připlížím až na podzim.
Ale tyhle krátké anekdoty z jiných kultur jsou moc fajn, díky :-)


didactylos (15.08.2004, 12:48:26):
jsem moc ráda, že tě zase vidím :o)

didactylos (15.08.2004, 13:03:50):
Připadne mi legrační, že Šibal Mušfikí vyšel v Albatrosu v edici Korálky, tedy jako pohádky pro úplně malé děti :o))

SuE (15.08.2004, 19:30:19):
hmm, su potvora, tak ti tu radost zkusím zkazit lstivě feministickou? otázkou:
Jak jsi psala o tom, že Jehova měl původně nějakou manželku .. zajímalo by mě, jestli si myslíš, by se nějak změnil náhled na ženu v křeštanské kultuře, kdyby to tak v bibli zůstalo... případně, jestli to vůbec nějaké náboženství kromě matriarchátu nějak kladně ovlivnilo :-)

BlackDragon (15.08.2004, 23:45:22 - WWW):
Potrebuje sa Boh rozmnozovat? :)

ano potrebuje, a ked si zistis kde sa skryva, zistis aj ake ma pohlavie, bez toho aby si sa mu kukla medzi nohy...

didactylos (16.08.2004, 07:44:00): SuE
Tohle je opravde těžká otázka. Asi nejstarší antropomorfní představa božství je femininum, totiž nějaké chtonické božstvo typu matky, země. Pak byly vždycky ceké rodiny s hlavním božstvem mužským. Když se to božství vzdalovalo od lidí směrem k větší transcendentnosti, jedinosti a univerzálnosti, ztrácelo logicky důraz na pohlaví, totiž ztrácela se jeho otcovská funkce, a stávalo se spíš filosofickým pojmem, který byl androgynní. Ale v době těsně před vznikem křesťanství se v helénistické kultuře objevil vedoucí princip, který by feministkám určitě udělal radost, vládl totiž osud, osud jako příznivá, ale později i rozmarná a nepříznivá postava, oboje pojmenování je ženského rodu. Podobně i v některých gnostických systémech, kde takovým zprostředkovatelem spásy je Moudrost. Teprve později, a teď vlastně nevím vůbec proč, se důraz přenesl zase na mužského spasitele. Ale potřeba vyváženosti a zařazení i ženských vlastností do náboženského systému se tím neztratila, proč myslíš, že se rozvinul tak rozsáhlý kult Bohorodičky, lidstvo má tendenci používat celou svou historii stále stejné šablony myšlení. Ale myslím si, že typ uctívaného božství s reálným postavením žen nemá mnoho společného. :o)

Dhal (16.08.2004, 10:53:00): Testes habet
BlackDragon
To je časť formulky, ktorou kardináli uznávajú pápežovu "mužnosť" po optickej prehliadke.
Boh asi podobný test nepotrebuje. Skôr si myslím, že keby si z niekoho z nás chcel urobiť srandu, tak mu do uška pošepká tajomstvo svojho pohlavia a prikáže mu nahlas a verejne to rozkríknuť.


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.