Noèní úvahy
None

A'išina svatba

9. září 2004, 7:17

První z předprogramovaných drobností.

Tři roky po smrti své první milované ženy Chadídži se Muhammad oženil s dcerou Abú Bakra A'išou, tehdy šestiletou, ale manželství se uskutečnilo až po třech letech v Medíně. Podle tradice Muhammad A'iši vyprávěl:

Dvakrát jsi mi byla ukázána ve snu. Jakýsi muž tě nesl v kousku hedbáví a říkal: Toto je tvá manželka. I rozbalil jsem ho a hle – byla jsi to ty. I pravil jsem: Je-li to od Boha, pak se to stane.

A'iša na svůj sňatek později vzpomínala:

Prorok, kéž mu Alláh požehná a dá mu mír, se se mnou oženil, když jsem byla šestiletá dívka. Přišli jsme do Medíny a ubytovali jsme se u Banú Hárith ibn Chazradž. Onemocněla jsem a vypadaly mi vlasy a pak mi zase bohatě narostly. I přišla za mnou má matka, Umm Rúmán. Já jsem byla na houpačce a se mnou tam byly nějaké mé kamarádky. Zavolala na mne a já k ní přišla nevědouc, co mi chce. Odvedla mne za ruku, až jsme se zastavily u dveří do domu. Byla jsem zadýchaná, a když se mi dech trochu utišil, vzala trochu vody a otřela mi s ní tvář a hlavu. Pak mne vstrčila do domu. V domě byly ansárovské ženy a ty říkaly: Všechno nejlepší a hodně požehnání! Mnoho štěstí! I předala mne jim a ony mne upravily. A nic mne odpoledne tak nepřekvapilo jako posel Boží, kéž mu Alláh požehná a dá mu mír. I předala mu mne a já tehdy byla devítiletá dívka.

Pelikán P.: Sunna, pramen islámského práva, Praha 1997

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře

Aczua (24.05.2007, 17:38:01 - Mail - WWW): Aisa
http://aczua.sblog.cz/aisha/

rybicka (14.01.2008, 17:43:58): vek
tady je jiny nazor na vek Aishy v dobe svatby. http://liberalnimuslimove.blog.cz...

(14.01.2008, 17:46:37):
http://liberalnimuslimove.blog.cz...


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.