Noèní úvahy
None

Dárek

10. září 2004, 6:56


A'iša i ostatní Muhammadovy ženy žárlily na jeho první ženu Chadídžu, na kterou Prorok často láskyplně vzpomínal. Bylo to i proto, že jedině s Chadídžou měl děti, z žádnou další manželkou děti neměl.

Teprve na sklonku života se mu narodil syn Ibráhím, kterého mu porodila jeho egyptská otrokyně Márija. Márija byla částí daru alexandrijského arcibiskupa, kterému Muhammad poslal výzvu, aby ho uznal za posla Božího a přijal islám. Arcibiskup sice výzvu nepřijal, ale ve zdvořilé odpovědi poslal jako dárek pro Proroka koptskou otrokyni Máriju, její sestru Sírin, kterou Muhammad daroval Hassánu ibn Thábitovi, nevídaně bělostného mezka Duldula, ušlechtilého osla 'Ufajra, peníze a další egyptské zboží. Muhammad se s Márijou neoženil a zůstala do konce života křesťankou, choval se k ní ale stejně vlídně jako ke svým manželkám. Nepostavil jí sice domek u dvorku mešity jaký postavil všem svým manželkám, ale na odlehlé vinici, kam za ní často docházel. Ibráhím ale umřel v dětském věku.

Pelikán P: Sunna, pramen islámského práva, Praha 1997

linkuj.cz vybrali.sme.sk

Rubrika: islám  |  Autor: didactylos
Osobní komentáře prosím směrujte na email.


Komentáře


Přidání komentáře...

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text:


   
None
None
Didactylos bude ráda, pokud cokoliv z jejich úvah použijete nebo využijete. Didactylos je totiž fikce, literární postava, takže žádná autorská práva nemá a ani nemůže mít. Noční úvahy opatřil kabátkem naopak nefiktivní Jirka Kouba.